Grilla tryggt






Vågorna sköljer stranden, fåglarna kvittrar och det fräser i grillen.
Fast stämningen är i sin höjd, bör man alltid då man grillar vara noggrann med elden, röken och askan. Det lönar sig också att vara förberedd för släckning redan före grillen har antänts. Till grillplatsen reserveras ett släckningsredskap, t.ex. ett fullt vattenämbar.





Då du börjar grilla

  • Placera grillen i vindskydd
  • Då du använder tändvätska eller – gel skall du följa bruksanvisningen
  • För att undvika faran för uppflamning skall du låta tändvätskan först suga i  sig i grillkolen och tänd därefter försiktigt ovanom vinden
  • Låt inte lågorna bli för höga

Grillkolen förblir länge farligt heta

En glödande glödbädd och vindpustar är en farlig kombination. Om man inte kan lägga ett lock över den släckta glöden, kan man hälla ett ämbar med vatten över askan eller skyffla askan i ett metallkärl med lock. Det kan ta flere dygn för glöden att svalna under askan som ser ofarlig ut. Häll alltså inte följande morgon askan från igår kväll i naturen eller på något annat ställe som kan börja brinna.

Var på din vakt med engångsgrillarna

Före du tänder på en engångsgrill skall du fundera ut färdigt var det finns ett icke brännbart underlag och omgivning för grillen, vad du kan flytta grillen vid behov med, hur du släcker den och vart du sätter den efter användningen. En het engångsgrill får inte läggas i ett sopkärl. Ett stort sopkärl kan förorsaka stora skador då den börjar brinna.

Bild: Ulriikka Lipasti

Kontaktuppgifter
Informationschef
Juha Hassila
tfn (09) 4761 1324
gsm. 040 758 7846

Informatör 
Eevi-Kaisa Hepojoki
tfn (09) 4761 1356
gsm. 040 481 9122 

Planerare
Marjatta Virtanen
tfn (09) 4761 1351
gsm. 040 765 7788

e-post:
förnamn.efternamn@spek.fi