HemsidaElbränder

Elbränder

Största delen av de bränder som orsakas av elapparater beror på trasiga eller felaktigt reparerade apparater, slarv eller oförsiktighet. Det är tryggt att använda el, om du inte tar onödiga risker när du använder elapparater. Det är bra att byta ut elledningar som är i dåligt skick. I lampor ska inte användas en effektivare glödlampa än den som har märkts ut på anordningen. När man tar en sladd från uttaget ska man alltid dra i stickkontakten - inte i sladden. Trasiga apparater måste repareras eller bytas ut. Det finns också brandvarnare som bryter strömmen när brandvarnarna reagerar.

Tobak och alkohol, veckoslutets brandfarliga par

Bränderna uppstår ofta under veckosluten och festdagarna. Nästan hälften av eldsvådor med dödlig utgång antänds av tobak som man röker i sängen eller i soffan – oftast har offret varit ordentligt berusat.

Förhindra mordbrännarens uppsåt

Dagligen anläggs ett tiotal bränder. En mordbrännare är speciellt flitig i källare, vindar, trappuppgångar, sopskjul och lagerutrymmen. Skadegörelse kan förebyggas med stängsel, lås, ordentlig belysning, bevakning och genom att ta bort saker från husväggarna.